28 načina da budete srećni i zdravi

Vreme je da promenite smer kretanja i krenete putem dobrog raspoloženja...

1. Energetski očistite stan. Kao što usisavate i brišete prašinu, očistite stan od negativni h misli, emocija i spoljnih uticaja. Za to možete koristiti sveće (da spalite negativnost), tamjan, vodu odstojalu na suncu kojom ćete poprskati stan, so (koja upija negativnu energiju) ili zvona, tibetansku posudu, duhovnu muziku sa CDa...

2. Uradite ono što i Opra Vinfri - pokrenite lanac ljubaznosti - kindness chain. U njemu svaki gledalac mora nekom drugom da priredi nešto prijatno. Što maštovitije, to bolje, a najbolje je nekome ko to ne očekuje. Voleći druge, volimo sebe, a negujući odnose, negujemo dobrotu i stvaramo lepši svet. Kada mogu drugi, možete i vi.

3. Zaboravite na šta-ako strahove. Kada vas uhvati panika, jasno zamislite prijatnu sliku, pozitivno formulisan cilj koji želite da postignete. I osetićete mir koji donosi ispunjenje.

4. Napravite "Ne-listu" - popis stvari koje više ne želite u svom životu, koje vam kradu energiju i koje vas iscrpljuju. Otkrićete koliko toga možete da promenite i koliko slobodnog vremena ste rasipali, a koje od sada možete da posvetite sebi.

5. Ono što pored gomile papira i stvari treba redovno da čistite su najpre sopstvena očekivanja od vas samih. Vi ste ljudsko biće i treba da ih ograničite na ono što možete da postignete i što zavisi od vas. Ne gubite energiju u sadašnjosti zbog onoga što se može desiti u budućnosti.

6. Oslobodite se osuda. Čak i kada kriticki o nekome razmišljate, štetite svojoj sposobnosti za društvene kontakte. Osobe koje ne osuđuju donose odluke jasnije od onih koje sude, efektivnije su u radu i srećnije, istakao je psiholog Džon Kabat-Cin. Čovek se ispravno ponaša i bez prljavštine osuda prema drugima.

7. Pevajte pod tušem, slikajte, fotografišite, pišite, pletite... To su sve aktivnosti koje dokazano podižu raspoloženje u kratkom roku.

8. Počnite dan bez stresa. Jedan brz način je da se isteglite poput mačke: prvo ispružite noge kako biste aktivirali mišiće, a potom razgibajte prste i protrljajte dlanove. Prema rečima psihoanalitičara Jaka Vinera, lagano i nežno razbuđivanje pomoći će vam da lakše podnesete napore koji vas očekuju.

9. Svakome od nas nešto u životu nedostaje. Ili bar tako verujemo. Pronađite svoju glad - zamislite svoju zavisnost, potrebu, važan duhovni sastojak vašeg života. I onda ćete dobiti odgovor na pitanje kako do toga da dođete. Bez obzira na to da li je u pitanju da budete poznati, drugačiji, voljeni, da volite...

10. Maštajte. Prema istraživanju Univerziteta u Kaliforniji, dovoljno vam je 12 minuta maštarenja dnevno da podstaknete kreativnost i umne igrarije.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

19/03/2014 branka29
Pratim Vas od prvog broja,postali ste mi prijatelj i savetnik na mom životnom putu i duhovnom razvoju. Ostanite i dalje rasadnik dobrote,mudrosti,lepote,po zitivnosti,kreativnosti i naravno ljubavi kojom odišu vaši članci i ljudi koje intervjuišete. Vaša verna čitateljka Branka.