Legenda o polomljenoj činiji: kako je nastala "estetika nesreće" i kojim lekcijama nas uče japanski majstori

Ono što nam se čini kao nesreća u životu može biti sjajna prilika da učimo o sebi, da se razvijamo i da promenimo ono što nam ne odgovara. Priča o razbijenoj činiji je priča o mudrosti japanske umetnosti, ali i lekcija o isceljivanju iskustvom.

Legenda o polomljenoj činiji: kako je nastala

Legenda o polomljenoj činiji: kako je nastala

"Život te posude počeo je onog trenutka kada je pala". Glas jednog od gostiju presekao je zamrznuti uzdah svih prisutnih kada su se komadi omiljene vladarske činije rasuli pred njegovim surovim i hladnim očima. Iščekujući kaznu, svi su u tišini pogledali u govornika koji je smelo preokrenuo situaciju iz katastrofe u uspeh. „Njena veličanstvenost jeste u tome što se polomila i pokazala nam novu lepotu". Vladar je, shvatajući poentu, naložio da se činija ponovo sastavi.

Zajedničko iskustvo je srodstvo najvišeg reda

Međutim, nije bio zadovoljan restauriranjem sve dok japanski majstori nisu tehniku doveli do perfe­kcije. Iz ovog procesa popravljanja polomljene činije nastao je pravac „estetike nesreće", u japanskoj umetnosti poznat kao Kintsukuroi, koji u prevodu znači „popravljanje zlatom". Od tada se ustalilo i verovanje da je lepota predmeta upravo u tome što je pretrpeo štetu i što iza sebe ima istoriju.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.