Vatreni znakovi: priča o egu

Mitovi opisuju svet naše psihe, nagone i osećanja koji vladaju bićem dok ne otkrijemo kako da mi ovladavamo njima...

Mitološke priče, posebno one iz grčke mitologije, u velikoj meri su odredile našu kulturu, a mitovi nam često pokazuju ono što ne želimo da vidimo o sebi.

Vatreni znakovi moraju naučiti da obuzdaju svoj prenaglašeni ego, kako ih ne bi taj nagon razorio.

Mitologija Ovna, Lava i Strelca je priča o obuzdavanju i razvoju ega. Da bi se razvile njegove najbolje osobine hrabrosti, morala, ponosa i autoriteta, treba ga oblikovati. Zato je mitologija vatre priča o junaku i njegovim junačkim delima. U nerazvijenom egu postoje agresivni nagoni koji će uništiti sve što stoji na putu zadovoljenja sopstvenih sebičnih potreba. To je nekontrolisan bes, rika zveri koja u mitologiji simbolizuje nagone. I preteran ponos koji ne izvire iz unutrašnjeg autoriteta i samopoštovanja, nego iz prenaglašene važnosti i straha da će neko drugi biti bolji, destruktivan je nagon koji treba obuzdati. Pobediti zver je zadatak svesnog ega.

Heraklo

Heraklo je bio veliki junak, poznat po dvanaest teških zadataka koje je uspešno izvršio. Prvi od njih bio je da pobedi strašnog nemejskog lava, koji je terorisao celo kraljevstvo. Živeo je u pećini, a njegovo krzno je bilo neprobojno. Pećina je simbol nesvesnog u kome egu prete naizgled nepobedivi nagoni. Heraklo nije mogao da ubije lava strelicama sa sigurne udaljenosti.

Astro tumačenja vašeg glavnog životnog izazova: šta najviše žele vatreni znaci horoskopa

Morao je da uđe u pećinu i golim rukama ga zadavi. Od lavljeg krzna je načinio ogrtač koji ga je učinio neranjivim. Čarobno, neprobojno krzno, simbol pobede će zaštititi junaka od svih opasnosti koje dolaze spolja. Nikakve uvrede, omalovažavanja ili obeshrabrivanja neće prodreti kroz osećaj samosvesti. Prava unutrašnja snaga i nepobediv osećaj identiteta su najveća nagrada junaku - egu na njegovom razvojnom putu.

Obuzdavanje nagona

Raznoliki zadaci koje je Heraklo uspeo da obavi pokazuju nam da za svaki neobuzdani osećaj, postoji pravi način obuzdavanja samog sebe. Neke zadatke savladavao je snagom, neke poniznošcu, neke lukavstvom, a neke kontrolom. Vatreni znakovi moraju da krenu putem na kome će se susresti sa obeshrabrenjem, preispitivanjem i obuzdavanjem nagona. Samo će tako zaslužiti samosvest i samopouzdanje. Njihovo svetlo će tek tada zasijati snagom pravog autoriteta i važnosti.

Senka Ljubić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.