Simbolika planeta u alhemiji: Mesec za plodnost, Jupiter za dobročinstva

Sedam planeta čini osnovu svakog alhemijskog procesa - svaka od planeta odgovara određenom metalu i njime i vlada. Biti alhemičar značilo je poznavati srž planeta i njihov uticaj na živi svet...

Kada su planete i njihovo "magično" dejstvo u pitanju, alhemičari se slažu u jednom - Sunce i Mesec zajedno sa ostalim planetama čine sastavni deo života na zemlji! Baš kao što sunčeva svetlost sa lakoćom prodire kroz staklo, tako i uticaj pomenutih planeta i zvezda (jednom rečju - čitavog kosmosa) prodire kroz svakog od nas, ostavljajući neizbrisiv trag.

Posmatrano sa aspekta tradicije, sedam planeta čini osnovu svakog alhemijskog procesa - svaka od ovih planeta odgovara određenom metalu te njime i vlada. Biti alhemičar značilo je poznavati srž tih planeta i njihov uticaj na živi svet, pa se za astrologiju slobodno može reći da je integralni deo hermetizma odnosno alhemije. U nastavku teksta upoznajemo vas sa alhemijskom simbolikom planeta.

Sunce: Sunce je svetlo, najveće i najbitnije od svih tela, a u alhemiji se vezuje za zlato. Simbolika Sunca je fascinantna - ono prvenstveno predstavlja akt kreacije, stvaranja, dobijanja željenog efekta u alhemijskom procesu. Pritom se ne misli samo na fizičku kreaciju već i na onu filozofsku, unutrašnju. Ovaj simbol se, pored životne i kreativne energije, tradicionalno dovodi u vezu i sa svesnošću i prosvetljenjem.

Alhemija parfema...

Mesec: Još jedno svetlo koje se u alhemiji povezuje sa srebrom. Iako je reč o sinonimu za plodnost, uskrsnuće, okultno, besmrtnost i intuiciju, Mesec je svetlo koje dobija na snazi onda kada se spoji sa Suncem ili zlatom. U suprotnom, on je oličenje ženske energije koju alhemičari smatraju neophodnom za postizanje balansa (savršenstva), prvenstveno kada je u pitanju proces stvaranja zlata.

Merkur: Tradicionalno posmatrano, Merkur je oličenje fluida. On predstavlja snagu pokreta, intelekta i transformacije. Od metala mu je dodeljena vladavina nad živom - jedinim elementom koji je u normalnim uslovima u tečnom stanju.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.