Seksualnost prema horoskopskim znacima

Otkrijte kako zvezde upravljaju vašim libidom i šta vam seksualna energija donosi u život.

Živimo u doba u kome je seks u modi. O seksualnosti se dosta piše i govori, a medijska preterivanja su dovela do toga da sve treba da bude "seksi", kao da je to čarobna formula uspeha. Seksualnost je vrlo složeno bojno polje na kome se bore požuda, nagoni, osećaji i strahovi. Ona je izraz cele naše ličnosti i moćna sila koju ne smemo da zanemarimo.

Seksualnost u izvornom obliku ne podrazumeva intimnost, osećajnu povezanost, postojanje veze koja ima svoju dinamiku i pravila. Seksualnost je vrlo jednostavno telesna potreba, instinktivni nagon za dodirom koji može opustiti unutrašnju napetost tela. Seksualnost je vrlo moćna jer oslobađa nagonske energije koje često izmiču civilizacijskim pravilima. Prepustiti se nagonskim silama je vrlo izazovno iskustvo. Nije lako upustiti se u seksualne odnose jer se pritom možemo osećati izloženo i ranjivo.

Ako je reč o seksu sa osobom koju volimo i kojoj verujemo, stvari su jednostavnije. Ako vezu započinjemo ili ako imamo nerešenih problema iz prošlosti, strahova ili loših iskustava, teško ćemo postići spontanost doživljaja i užitak. Neko ne može da zamisli seks bez ljubavi, dok neko ne želi da meša seks i osećanja zbog nespremnosti da izgubi nezavisnost. Upravo zato se iza zatvorenih vrata naše intime često kriju blokade, frustracije, zbunjenost, prećutkivanje i neispunjene žudnje. Lična iskustva su obojena nizom očekivanja, predstava, maštarija, predrasuda - drugim rečima, ljudsko iskustvo koje bi trebalo da bude vrlo jednostavno, postalo je vrlo složeno.

Stari Grci su ono što mi danas nazivamo jedinstvenim pojmom ljubav vrlo praktično podelili u četiri vrste ljubavi. Fizički, senzualni, seksualni nagon, nazivali su ephitemia - što bi moglo da se prevede kao požuda. Za njih je to bio arhetipski nivo instinkta i nagona nevezan za ličnost. Grci su dobro znali da ne smemo zanemariti potrebe tela kako bismo zadržali podjednako i fizičko i mentalno zdravlje. Požuda je za njih bila nužna, zdrava i prihvatljiva vrsta ljubavi. Nije bila podložna moralnom preispitivanju, nije bila predmet stvaranja romantičnih težnji.

Kad ne smemo da slušamo potrebe svog tela i njegove instinktivne funkcije, odvajamo se od njega, ne osećamo se ugodno u njemu. To može za rezultat imati duboko nezadovoljstvo ili bolest. Zanemareno telo potisnutih nagona nije više sveti hram duha, već grč nesrećnog i neispunjenog života. Neobična sudbina odbačene seksualnosti zatekla je mitološku nimfu Dafne. Zaljubljeni bog Apolon je svojom ljubavnom žudnjom proganjao lepu nimfu. Ona je, nespremna na taj izazov i prestrašena strašću svog progonitelja, u očaju bežala. Da bi se spasila, zatražila je pomoć majke zemlje, koja joj je ponudila spas pretvorivši je u stablo lovora. Tako je Dafne i dalje ostala živo biće, ali izgubila je potpuno svoju ljudskost. Bežati od nagona, čini se, nije mudro.

Sasvim drugačija vrsta ljubavi bila je eros. Erotika je pojam koji danas povezujemo isključivo sa seksualnošću. Za stare je Grke ona značila iskustvo u kojem se dva pojedinačna entiteta ili duše spajaju. Spajanje duša znači da smo spremni da izložimo svoju ranjivost, pokažemo svoje slabosti, podelimo tajne bez straha da ćemo biti odbačeni. Eros zahteva spremnost na rizik, hrabrost, a mnogo je nesuđenih ljubavi okončano u strahu pred ovim nivoom odnosa. Iskustvo erosa donosi duboki preobražaj. Osećaj stopljenosti sa drugim bićem je nažalost kratkotrajan. Razdvojenost donosi bol i žudnju da se ponovo doživi trenutak savršene povezanosti sa partnerom. Ipak, erotsko iskustvo, prema izvornoj definiciji, ne mora da ima nikakve veze sa seksom. Umetnik koji stvara umetničko delo može da doživi duboku emotivnu i duševnu preobrazbu u stvaralačkom procesu koji se odvija između njega i njegovog umetničkog dela. Seksualno iskustvo dakle može, ali i ne mora biti erotično.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.