Otkrijte svoje drvo

Da bismo odoleli burama života, moramo biti dobro ukorenjeni u svoju ličnu snagu, vrline i vrednosti. Poslušajte stare Kelte – zamislite da ste drvo i otkrijte koje kvalitete nosite zapisane u svojim korenima.

Stojim u yogijskom položaju drveta - na jednoj nozi, ruku uzdignutih iznad glave, i nastojim da zadržim telo sasvim mirno. Drvo je asana koja zahteva koncentraciju kako bi se održala ravnoteža. Ravnotežu ću postići samo ako počnem ispravno, ako svoje boso stopalo stabilno smestim na podlogu. Zamišljam da se moje stopalo čvrsto ukorenjuje i to mi daje snage da još intenzivnije u visine istegnem celo telo, poput stabla koje polako raste. Dišući dugačkim i postojanim udasima osećam stabilnost i smirenost. Nemirna strujanja mog uma ne podižu snažne vetrove koji bi izbacili telo iz ravnoteže. Moje misli su poput povetarca koji pleše svoj nežni ples oko drveta poštujući njegovu snagu i mir, obavijajući lagano njegove grane zanimljivim idejama. Te me blage misli, negde iz pozadine, sasvim nenametljivo pitaju: ako već zamišljaš da si drvo, koje si ti drvo?

Priča se da u Grčkoj postoji hiljadugodišnji hrast srastao s jednako toliko drevnom lipom. Dva predivna i snažna stabla nekada su bila muž i žena, srećni bračni par. Jednom su u njihov skromni dom prerušeni u lutalice došli Zevs i Hermes. Ne znajući da imaju posla s bogovima, Filemon i Baukida nesebično su ugostili došljake i velikodušno im ponudili sve što su i sami imali. Kao nagradu za njihovu dobrotu bogovi im odlučiše ispuniti jednu želju. Budući da su se silno voleli, Filemon i Baukida poželeše da umru zajedno kako nijedno od njih ne bi moralo da pati zbog gubitka najveće ljubavi.

Bogovi su njihovu kućicu pretvorili u hram, a kad je došlo njihovo vreme, Filemon i Baukida zagrljeni su gledali kako se njihova tela pretvaraju u stabla, grane, lišće. Prošaptali su "zbogom, ljubavi" i ostali zagrljeni u večnosti kao hrast i lipa. Ova romantična priča iz grčke mitologije ohrabruje nas da istrajemo u ljubavi. Lipa u letnjim mesecima zavodi svojim opojnim mirisom koji poput Baukidinog šapata slavi večnu ljubav. Bilo bi vrlo romantično zamisliti sebe kao postojanu lipu, ali drevna mudrost keltskih druida, što ću uskoro saznati, dodelila mi je ulogu hrasta!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.