Kako se ljute različiti horoskopski znaci

Zdrava agresivnost ili instinkt za preživljavanjem pomaže nam da prepoznamo situacije i ljude koji nam štete.

Uglađeno ponašanje koje nam garantuje društvenu prihvaćenost stalno je na ispitu izazovnih životnih situacija. Kora civilizacijskog sloja koju smo učvrstili u procesu odrastanja je vrlo tanka. Ispod nje se komešaju snažne sile nagona i osećanja. Neke smo pomirili, a neke potisnuli. Ipak, postoje situacije u kojima će isplivati na površinu u obliku svađalačkog ponašanja ili rušilačkog besa. Ponekada ih potisnemo tako duboko da nas povuku za sobom, ostavljajući na površini umrtvljenost i beznadežnost.

Proces u kome balansiramo između potreba, želja i pravila koja nam garantuju prihvaćenost i odobravanje je vrlo složen. Osim naše naravi i snage želja, veliku ulogu u tom procesu ima porodica u kojoj smo odrastali i vrednosti koje su nam usadili. Da li su nas ohrabrivali da istražujemo svet i posegnemo za onim što želimo? Možda su nas činili nesigurnim, upozoravajući nas na brojne opasnosti? Možda su nas učili da damo prednost drugima i svoje želje stavimo u drugi plan? Ili su nam svojim ponašanjem pokazali da je važno prvo zadovoljiti svoje potrebe, bez obzira na druge! Osim toga, veliki uticaj ima okruženje u kome živimo, a koje postaje sve složenije kako odrastamo, od škole do poslovne sredine. Naš zadatak je da pronađemo svoje mesto, a cilj je pronaći mesto na kome ćemo biti srećni.

A bićemo srećni ako pronađemo ono sigurno područje u kome ćemo ispuniti svoje potrebe i želje, a opet ostati unutar propisanih okvira i pravila. Potrebni su kompromisi, na koje jedni spremno pristaju, a drugi im se žestoko opiru. Ponekad smo svadljivi, ponekad popustljivi. Postići ravnotežu - to je umetnost življenja.

U nama postoji određena odlučnost, nametljivost, odnosno zdrava agresivnost ili instinkt za preživljavanjem.Upozorava nas na opasnosti. Pomaže nam da prepoznamo situacije ili ljude koji bi mogli da nam naštete. Zdrava agresivnost je važna u procesu samopotvrđivanja. Uz pomoć svog nagona za očuvanjem i dokazivanjem, možemo da savladamo spoljni svet i njegove izazove na način koji je za nas siguran. Kada osetimo da možemo da savladamo neki izazov, osećamo snagu i tako stičemo nezavisnost. To nam omogućava rast i razvoj. Ako prepoznamo svoju snagu, nećemo dopustiti da neko dominira nad nama i da naše potrebe i želje budu potisnute. Zdrava agresivnost podrazumeva da znamo šta želimo i da to tražimo od drugih. Ipak, spremni smo da prihvatimo i to da nećemo uvek moći da dobijemo sve što želimo, posebno ako to ugrožava druge.To je zrelost u kojoj smo našli ravnotežu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.