Kako na upale i infekcije utiču stres, nezadovoljstvo i bes: koje emocije ugrožavaju jajnike, bešiku i matericu

Životni stil, emocije i način života utiču na zdravlje svake žene! Evo kako emocije uzrokuju upale, infekcije i promene na jajnicima i grliću materice i kako lečiti um i dušu od ovih otrovnih osećanja i misli...

kako_na_upale_i_infekcije_uticu_stres_nezadovoljstvo_i_bes_koje_emocije_ugrozavaju_jajnike_besiku_i_matericu

Zima je period pojačanog opreza kada su prehlade i upale u pitanju. Sa holističkog aspekta interesantna je činjenica da smo svi izloženi niskoj temeperaturi, da se možda na isti način i štitimo i utopljavamo, ali nečiji organizam ipak podlegne upali, a u nekim slučajevima upala postoji kao hroničan problem koji se, bez obzira na lekove i terapiju, učestalo ponavlja.

Da bismo bolje shvatili sebe i svoje telo, pitali smo dr Slavicu Vasiljević, ginekologa, akupunkturologa i vlasnicu ordinacije Merida da sa nama podeli razmišljanja o emocijama i mislima koje oblikuju sve(s)t jedne žene i kako da učinimo da one postanu naš saveznik, a ne strano telo koje stvara tegobe delimično sanirane zapadnom medicinom. Istinsko isceljenje uvek je rezultat rada na sebi.

5 razloga zbog kojih morate imati lovor u kući (+ NAJBOLJI RECEPT ZA LEK PROTIV KAŠLJA)...

"Činjenica je da neke žene imaju češće, a neke ređe ginekološke upale. Neke lakše lečimo i izlečimo, a nekome se upale često javljaju. Oduvek znam da je svaki pacijent na svoj način jedinstven i neponovljiv. Ne postoji 'bolest', već samo bolesni ljudi i svako od njih boluje na svoj način. Moram, pre svega, da osetim pacijenta, da doprem do njega, da ga uzmem za ruku i sa njim uđem u njegov 'životni dom' i da izazovem u njemu stvaralački, isceliteljski polet snage. Moram da sagledam ženu iz njene prošlosti. Ako mi to uspe, imam šansu da nađem ključ za njenu sadašnju bolest i vrata za buduće zdravlje. Instrumenti za to su ljubav, znanje, saosećanje i posvećenost, beskrajna posvećenost", kaže dr Slavica.

Kada govorimo o upalama reproduktivnih organa žene, možemo izdvojiti akutne i hronične. Kao zagovornik holističkog pristupa zdravlju i (iz)lečenju, da li ste primetili da se životni stil, emocije i način života pacijenta koji pati od upale može promeniti? Šta stoji iza akutnih, a šta iza hroničnih upala reproduktivnog sistema žene?

Iza akutnih oboljenja obično stoji trenutni sticaj okolnosti u životnoj situaciji koji žena rešava u hodu. Hronične upale znače ponavljanje po određenom ritmu, u određenim životnim okolnostima koje provociraju pogoršanje i ponavljanje bolesti... Tu treba biti strpljiv, uporan u traganju za nevidljivim uzrokom, uz uzajamnu simpatiju, jer lečenje i izlečenje je zajednička stvar lekara i pacijenta.

Šta u ženskom telu simbolizuju jajnici, bešika i grlić?

Jajnici su plemenito tkivo i najmanji patrljak jajnika može proizvesti zdravu jajnu ćeliju i dati život... Rađamo se sa 2 miliona jajnih ćelija (400-700 hiljada po mišljenju drugih autora), a samo oko 400 jajnih ćelija stigne do ovulacije u toku reproduktivnog života. Jajnici proizvode polne hormone, estrogen i progesteron i androgene (odgovorne za libido), a njihova količina se menja zavisno od životne dobi žene.

kako_na_upale_i_infekcije_uticu_stres_nezadovoljstvo_i_bes_koje_emocije_ugrozavaju_jajnike_besiku_i_matericu22222

Uzrok urinarnih infekcija i upale jajnika

Probleme s jajnicima mogu izazvati strah i nesigurnost, finansijska, fizička pretnja iz spoljašnjeg sveta, napuštanje partnera, veliki stres na poslu, pritisak porodice, prijatelja, sve spolja sa čim ne umemo (ili iz nekog razloga ne možemo) da se nosimo...

Još jedna energija utiče samo na jajnike - energija osvetoljubivosti i ogorčenosi ili želje da se sa nekim obračunamo. Kad žena koristi svoje emocionalno oružje da bi uživala u tome što nekoga kritikuje ili mu vraća milo za drago, njeni jajnici su u opasnosti. Dobroćudne izrasline na jajnicima razlikuju se od onih opasnijih samo po količini emocionalne energije koja je u njih uložena i za razliku od grlića materice, gde promena može biti u inkubaciji vrlo dugo i sporo se razvijati, promena na jajniku može se razviti vrlo brzo zbog naglo nastale traume.

Nažalost, jajnik brzo reaguje na energiju neizraženog besa, ogorčenosti, ljutnje. Situacija u kojoj strada ovaj organ je i sindrom "zlatnog kaveza" gde u višim društveno-ekonomskim položajima žena nezadovoljna brakom podnosi sve radi skupih putovanja, lepe kuće, društvenih privilegija. To hoće li se stresne situacije ozbiljnije odraziti na zdravlje zavisi od snage ličnosti koja se sa njima suočava, ali i preplitanja delovanja imunoloskog sistema, emocija, ishrane, genetike.

Nastanak tumora i genetika: zašto se aktiviraju geni za maligno oboljenje...

Većina žena je doživela bar nekoliko urinarnih infekcija tokom života. Svaka žena koja misli da možda ima infekciju urinarnog trakta treba da uradi urinokulturu i uzima propisani antibiotik ako nalaz pokazuje prisutnost bakterija. Ovo će izlečiti infekciju u velikoj većini slučajeva i dalja terapija neće biti potrebna. Mnogim ženama se infekcije bešike vraćaju, a to zahteva drugačiji pristup. Postoje određene vrste stresa koje utiču na bešiku i mokraćni sistem i obično su povezane sa nepriznatom ljutnjom na nekoga ili okrivljavanje druge osobe, često suprotnog pola.

Vraćanje infekcije može biti povezano sa čestim ili traumatičnim seksualnim odnosima, ali i sa određenom metodom kontracepcije (prevelika dijafragma, kondom, spermicidne kreme). Kod žena u predmenopauzi i menopauzi nedostatak estrogena može izazvati osećaj peckanja pri mokrenju.

kako_na_upale_i_infekcije_uticu_stres_nezadovoljstvo_i_bes_koje_emocije_ugrozavaju_jajnike_besiku_i_matericu3

Žene sa puno obaveza rizikuju da naruše zdravlje grlića materice

Što se grlića materice tiče, pored svima poznatih faktora rizika, razočaranje, bes ili duboka patnja zbog iznenadnog napuštanja partnera koga su volele mogu biti razlog promena na grliću. Slično je i kada je ponašanje partnera mešavina nežnosti i maltretiranja, fizičko, verbalno, emocionalno zlostavljanje. Promene na grliću mogu nastati i kada je žena rastrzana zbog želje da svima bude sve, opterećena punim radnim vremenom i željom da se duže posveti deci, bojeći se da negde zakazuje.

Žene kod kojih se promene pogoršavaju često su pasivne i pesimistične u stresnim situacijama, izbegavale su i potiskivale uznemirenost koja se somatski javljala... S druge strane, žene sa blažim promenama borile su se sa stresom na optimističniji način, uvodile promene u život pronalazeći kreativna rešenja za probleme...

Kada imamo konstantan problem sa upalom koja se vraća, šta možemo da uradimo na mentalnom planu (molitve, afirmacije, rad na sebi, osvešćivanje teških emocija), a šta nam na raspolaganju stoji za prirodno rešenje fizičke ravni bolesti?

Zdravstveni problem koji se stalno vraća navodi nas da zavirimo unutar sebe, da osetimo sebe i priznamo šta nas to muči i iznova vraća na staro. Ako to ne možemo sami, u redu je da potražimo stručnu pomoć osobe kojoj po senzibiltetu možemo da verujemo i kažemo sve.

Gde je tačno tačka sreće u vašim grudima: kako da ojačate timus koji se skuplja zbog hroničnog stresa...

Takvi problemi nas često "teraju" da nađemo način da steknemo i održimo svoj mir: da li je to molitva, meditacija, fizičko vežbanje, tihovanje - sve to može biti različito za svakoga od nas, ali su principi i smernice slični. Iz svake metode možemo nešto da naučimo, ali i da spoznamo da najvažnije odgovore već imamo, da ih nosimo duboko u sebi, samo nismo uvek u stanju da ih nađemo i primenimo.

kako_na_upale_i_infekcije_uticu_stres_nezadovoljstvo_i_bes_koje_emocije_ugrozavaju_jajnike_besiku_i_matericu666

Lečenje emocija koje narušavaju zdravlje kod žena

Za prirodno rešenje fizičke ravni bolesti glavno je ostati veran prirodi, sopstvenoj i onoj koja nas okružuje. Sama reč to i kaže, ostati pri-rodu: živeti i ponašati se u skladu sa prirodom i ničim ne remetiti njen ritam, zdravo se hraniti sezonskim namirnicama svog podneblja, naći vremena za odmor i san u svakom danu i u istom činiti za sebe ono što raduje srce, dovoljno raditi i učiti, napraviti balans fizičkih i umnih aktivnosti, biti zahvalan i skroman.

Kad god obradujemo drugo biće, obradovali smo sebe, kad povređujemo drugog povredili smo sebe. Ne činiti drugom ono što ne želimo da neko nama čini ̶̶ to je ispravno. Odagnati od sebe loše misli, loše emocije, zavist, bes, ogovaranje, ljutnju. Voleti sebe i biti srećan, težiti tome uvek i tražiti uzročno-posledične veze između životnih dešavanja, emocija i fizičkih manifestacija.


U razgovoru ste već naveli da česte upale bešike koje se vraćaju predstavljaju ljutnju. Kako se nositi i kako lečiti emocije koje seju disbalans u telu?

Ljutnja se leči razgovorom i opraštanjem, ali opraštanjem iz središta bića, a ne samo intelektualno. To je spori proces polaganog otpuštanja i opraštanja koji traje dugo. Nekada mesecima i godinama. Oprost ima svrhu ako onaj kome smo oprostili doživi pokajanje i ne ponavlja greške. Ponekad krećemo novim putem i prihvatamo da neke stvari ne možemo promeniti i da ne zavise samo od nas. Uvek damo sve od sebe da bude bolje, ali ako ne ide nastavljamo dalje novim putem.

Ko vam je uzor u svetu alternativne medicine? Da li postoji neka literatura koju biste preporučili pacijentima koji tragaju za prirodnim lekovima i receptima?

Dosta je toga i uvek iznova naučim nesto novo od Jovana Tucakova, Čajkanovića, Pelagića, Malahova, Nazarova, dr Shulca. Kineska tradicionalana medicina je u svim vremenima imala efikasna i moćna rešenja za mnogo toga, da ne kažem, gotovo za sve.

5 prirodnih lekova za urinarne infekcije: kako da se izlečite od ešerihije koli...

Mnogo toga sam naučila od svojih pacijenata i iz, ne mnogo popularnih, starih knjiga naših vidara i travara. Od svakog dobrog, mudrog i plemenitog čoveka koga sretnem naučila sam da znanje bez dobrote, plemenitosti i sosećanja ne znači mnogo, kao i lepota bez dobrote i znanja... Sve zajedno nekako čini skladnu celinu.

Da li akupunktura može pomoći da se ova vrsta hroničnih problema trajno reši?

Podelite sa nama neki recept ili čajnu mešavinu koja blagotvorno utiče na ženski reproduktivni sistem u ovim hladnim danima.
Akupunktura uspostavlja narušen protok energija u maloj karlici i vraća energetske protoke u balans, kao i rad hormona.

kako_na_upale_i_infekcije_uticu_stres_nezadovoljstvo_i_bes_koje_emocije_ugrozavaju_jajnike_besiku_i_matericu55

Čajevi za lečenje upale jajnika i mokraćnih infekcija

Takođe, popravlja cirkulaciju i daje osećaj topline u abdomenu. Smiruje i opušta, vraća osećaj želje i prirodne seksualnosti, smanjuje osećaj težine i nadutosti, podstiče prirodnu peristatiku.
Đumbir sa limunom i kurkumom, čaj od crvenog zdravca - sve upale ženskih reproduktivnih organa.

Čaj od brusnice, matični sok od brusnice, čaj od peršuna i borovnice, čaj od rastavića - infekcije urinarnog trakta.

Čaj od hajdučke trave sa nevenom i kašičicom švedske grančice - ciste na jajnicima.

Čaj od virka - policistični jajnici, upala jajnika, ranice na grliću materice.
U zimsko doba treba voditi računa da su uvek tople noge. Dobro je i utopljavanje donjeg dela trbuha - jajnici vole toplotu i odmor od spoljašnjih pritisaka i svakodnevnih iscrpljujucih obaveza.

Kod upale bešike važno je izbegavati alkohol i kafu, kao i pušenje i začinjenu hranu. Treba smanjiti unos rafinisanog šećera i proizvoda od belog brašna i početi sa integralnom ishranom, piti sok od brusnice, C vitamin i probiotik, 2-3l tečnosti - voda, čajevi (uva, brusnica, peršun i borovnica, čaj od rastavića, koprive), zatim oblozi od kamilice i lanenog semena. U ishrani su to: supe od svežeg povrća, svež ren, propolis, 30-40 semenki bundeve dnevno.

Prirodno lečenje: kako sodom bikarbonom lečiti urinarne infekcije...

Kada se infekcije javljaju nakon odnosa dobro je popiti 1000 mg C vitamina pre odnosa, popiti čašu vode nakon odnosa i što pre mokriti i istuširati se. Treba popiti probiotik i C vitamin 1000 mg sutradan, kao i probiotik uz dosta vode tog dana.

Svi već nosimo lekara u sebi, samo ga treba pronaći i treba mu pomoći, i u tom nastojanju i veri treba biti istrajan. I posle najvećih padova treba nešto naučiti, pratiti znakove pored puta, slagati kockice i ići dalje, iskreno i svim srcem želeti poboljšanje i napredak i tu nema greške. Sigurno će se desiti.

Izvor: Sensa

Marija Jovičić