Šiatsu – idealan kućni lek

Ova drevna manuelna tehnika primenjuje se da bi se popravilo zdravlje, lako se uči i za nju nije potreban nikakav poseban pribor niti ulje – kaže Darinka Dumanović, fizioterapeut.

„Šiatsu znači pritisak na telo pomoću prstiju. Taj oblik fizioterapije koristi posebne načine pritiska na određene delove tela radi uravnoteženja telesne energije i poboljšanja zdravlja. U drevnim kineskim medicinskim knjigama zabeleženo je da je uzrok bolesti energetska neravnoteža. Životna energija jednim delom dolazi nam kao genetsko nasleđe, a drugim od hrane, pića, emocija, ideja i vibracija. Na primer, kada je energija srca u neravnoteži, javlja se nizak ili visok pritisak“, objašnjava diplomirani fizioterapeut Darinka Dumanović, koja je radila u Specijalnoj ortopedsko-hirurškoj bolnici „Banjica“. Iako je već 15 godina u penziji, ona i dalje pomaže ljudima šiatsu tretmanom. Osnovala je i Udruženje šiatsu, obučava druge da čuvaju zdravlje i da izgubljeno povrate prirodnim putem.

„Šiatsu se radi na podu, preko garderobe, od glave do pete, s jedne i s druge strane tela. Telo se tretira po tačno određenim putanjama i akupunkturnim tačkama, koje se nalaze duž meridijana. U šiatsu tretmanu koriste se različite tehnike dodira: držanje dlanom, dodirivanje, vibriranje, trljanje, gnječenje, pljeskanje, naslanjanje, savijanje i istezanje. Nikada nemojte koristiti pritisak prstiju, ruku ili stopala. Držanje dlanom koristi se kada nekome treba preneti svoju energiju ili stimulisati kretanje njegove energije. Dodirivanje dovodi do suptilnog reagovanja tela. Kada se koncentrišemo na dlan prilikom dodirivanja, telo onog koga dodirujemo postaje sinhronizovano i uravnoteženo. Dužina dodira određuje se intuitivno, obično traje od tri do pet sekundi, a onda se prelazi na drugi deo tela.

Tehnika trešenja koristi se kada postoji nedostatak vitalne energije u telu. To je najlakši način za opuštanje svakog dela tela. Trljanje je napoznatiji oblik dodira. Kada nam je hladno, trljamo dlan o dlan da bismo se zagrejali. Pošto stimuliše protok krvi, trljanje se koristi za otklanjanje umora i poboljšanje izgleda kože i mišića. Lupkanje se može vršiti vrhovima prstiju, dlanom, nadlanicom ili pesnicom. Treba da bude i ritmično i lako. Blago lupkanje obnavlja vitalnost umornih mišića i nerava, a jako ih zamara i izaziva bol. U šiatsu tretmanu najčešće se koristi naslanjanje. Na telo pacijenta terapeut se naslanja tabanima, prstima i celim šakama. Savijanje i istezanje povećava pokretljivost, elastičnost i opuštenost mišića i tetiva. Istezanje posle buđenja prirodni je proces. Ono pokreće cirkulaciju u svim delovima tela, stimuliše energetske kanale i aku-tačke istovremeno.

Šiatsu, dakle, služi za otklanjanje simptoma i uzroka i najraniju dijagnostiku. To je tehnika koja ne upotrebljava nikakve grube intervencije, već samo usklađuje energiju kako bi se telo samo izlečilo. Šiatsu je dobar za sve izuzev za akutna krvarenja, bilo u mozgu bilo u srcu, a ne koristi se ni kada je povređen neki krvni sud. U tim slučajevima ovaj tretman ne sme se primenjivati jer se njime u telu pojačava cirkulacija.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.