Više nikada nećete baciti proklijali beli luk: evo koje bolesti leče klice belog luka

Mnogi su smatrali da proklijali beli luk nije za upotrebu, ali naučnici ističu da klice belog luka imaju neverovatno lekovito dejstvo!

vise-nikada-necete-baciti-proklijali-beli-luk-evo-koje-bolesti-lece-klice-belog-luka

Iako mnogi misle da proklijali beli luk treba baciti, Naturalcureshouse piše da tek tada luk postaje najefikasniji. Naime, beli luk je zreo tek kad proklija i tada njegova lekovita svojstva postaju efikasnija.

Beli luk je prepun antioksidanasa poput alicina i alina. Studija Instituta za medicinsko istraživanje pokazala je da je zreo i proklijali luk odlično sredstvo protiv gljivičnih i virusnih oboljenja, kao i stomačnih grčeva, dijareje, probave...

Bogat je i mineralima i nutrijentima, pomaže kod prehlade i trovanja, a pomaže i u zaštiti ćelija od raka.

Ako želite da se zaštitite, koristite proklijali luk, dodajte ga u salatu ili jela i konzumirajte ga redovno.

Stručnjaci ističu da će na organizam najbolji efekat imati sirov beli luk, bez pečenja, kuvanja ili prženja. Redovno ga konzumirajte u salatama ili ga izgnječite pa mu dodajte peršun i malo ulja za lepši ukus.

Prilagođeno sa: Radio Sarajevo

procitajte.jpg

Nutricionisti upozoravaju: evo zašto ne smete da jedete koru limuna

U Srbiji su se mnogi potrošači zabrinuli kada se pojavila fotografija paradajza sa nalepnicom na kojoj piše da kora paradajza nije za upotrebu. Inspekcija je kasnije utvrdila da je paradajz ipak bezbedan i da je došlo do greške na deklaraciji, ali nutricionisti su ipak upozorili javnost da postoji kora voća koju nikako ne bismo smeli da koristimo u ishrani.

Ovo voće ima najviše pesticida: nove liste za 2018. godinu otkrivaju voće i povrće sa najviše i najmanje hemikalija

Sećate se svih onih bakinih kolača sa rendanom koricom limuna i savršenih "zdravih" pića?

Ipak, nutricionisti upozoravaju da dobro razmislite pre nego što počnete da rendate agrume, jer kora ovog voća nije za jelo, a ne preporučuje se ni u kolačima, salatama ili dijetama.

Da bi se citrusi dugo održali svežim tretiraju se raznim pesticidima. Mnogi kada ugledaju svež, žut, sjajan limun misle da je zdraviji, ali on je samo puniji pesticida.

Kod svih vrsta agruma tokom dužeg skladištenja ili stajanja na trgovačkim rafovima može da dođe do truljenja koje izazivaju gljivice.

Zato se oni odmah posle berbe tretiraju fungicidima, kako bi se smanjili gubici.

Pranje vodom, pa čak i dugotrajno potapanje, ne može da uništi otrove iz ovih hemikalija. Korišćenje hipermangana ili nekog drugog dezinficijensa nema svrhe, jer on uništava ukus.

Napitak za izbacivanje loših masnoća iz tela: čaša ovog soka dnevno čisti krvne sudove i smanjuje holesterol

Domaćicama se preporučuje da radije upotrebljavaju proverene proizvode sa aromomlimuna. Oni su zdraviji, jer takvi proizvodi su strogo kontrolisani i na deklaraciji bar tačno piše šta sadrže, dok zloupotrebe pesticida ima uvek i svuda. Direktno unositi toksične materije u organizam nikako ne može biti preporučljivo. Te materije su štetne za ljude, a već ih unosimo dovoljno iz svega što jedemo. Jesti koru koja je direktno tretirana pesticidima i u kojoj ima daleko najviše štetnih materija vodi u sigurnu bolest.

Izvor: Žena

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.