Šta sve leči ljubičasta hrana: 6 ljubičastih namirnica protiv kancera i teških oboljenja

Ljubičaste namirnice uspešno deluju protiv upala i štetnih radikala, a evo koje ljubičasto voće i povrće treba da jedemo da bismo sačuvali zdravlje!

Voće i povrće tamnoplavih i ljubičastih nijansi izuzetno je zdravo.

Brojna su istraživanja potvrdila: što je hrana tamnija i zagasitija, to sadrži više antioksidansa.

Kako da svakodnevno unesete neophodnu količinu voća i povrća: 5 saveta + preporuka SZO

Dok se ljubičasta smatra kraljevskom bojom, plava simbolizuje poverenje.

A kad je reč o hrani, te boje simbol su za izvrsno zdravlje.

Namirnice dubokih i zagasitih ljubičastih i plavih nijansi nisu samo atraktivne za oko, one su i prava riznica nutrijenata i snažnih antioksidansa, poput resveratrola i antocijanina, od kojeg i potječe njihova intenzivna boja.

Namirnice poput patlidžana, crvenog kupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala.

A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.

Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i sistema za varenje, a pridonose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma.

One štite i od demencije te čuvaju zdravlje kože i jetre.

Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanjićete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, pretilosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine, biljne materije koje imaju snažna antioksidativna svojstva.

Resveratrol je polifenol koji:

  • snižava krvni pritisak
  • opušta zidove krvnih sudova
  • poboljšava cirkulaciju krvi
  • uništava ćelije raka prostate, melanoma, raka dojke, jetre i pluća

Antocijanini:

  • štite od moždanog udara
  • sprečavaju rak
  • smanjuju upalne procese u organizmu
  • čuvaju zdravlje sistema za varenje
  • prevencija dijabetesa
  • snižavaju krvni pritisak i nivo lošeg holesterola
  • snažno deluju protiv H.pylori
  • štite od čira na želucu
  • smanjuju rizik od upala mokraćnih puteva
  • smanjuju rizik od raka debelog creva

1. Cvekla

Intenzivna crvenoljubičasta boja ovog korena ukazuje na obilje betalaina, koji ima antioksidativna i protivupalna svojstva.

Uvrstite li cveklu u svoju ishranu, uveliko ćete smanjiti rizik od hipertenzije ili visokog krvnog pritiska, raka i tegoba tokom varenja.

Ovo korenasto povrće pruža obilje energije zahvaljujući ugljenim hidratima, belančevinama i zdravim masnoćama koje sadrži, stoga je jako dobar izbor za sportiste koji se izlažu većim fizičkim naporima.

Obiluje i vitaminima A, B1, B2, B6, B12 i C te mineralima kao što su fosfor, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, bakar i kobalt.

Konzumacijom 100 g ove namirnice u organizam ćete uneti 42 kcal.

2. Crveni kupus

Kupus koji nazivamo crvenim zapravo je - ljubičaste boje. Ova namirnica idealna je za očuvanje dobre linije - sadrži svega 22 kcal.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.