Šećer od breze: dobre i loše strane ksilitola

Prirodni šećer iz brezine kore pogodan je za dijabetičare.

secer_od_breze_dobre_i_lose_strane_ksilitola.jpg

Što je ksilitol?

Ksilitol je prirodni šećer koji se dobija iz brezine kore bogate mineralima. Brezin šećer je po svom sadržaju 100% ksilitol koji se prirodno nalazi u gotovo svom povrću i voću. Po izgledu i ukusu skoro je sasvim identičan tradicionalnom šećeru. Za razliku od mnogih drugih zaslađivača koji se koriste kao zamena za šećer, brezin šećer se ponaša i rastapa poput običnog šećera i može u potpunosti zameniti njegov ukus.

Prednosti:

  • Ima nizak glikemijski indeks pa je pogodan i za dijabetičare.
  • Doprinosi održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.
  • Doprinosi održavanju normalne telesne težine.
  • U odnosu na šećer (saharozu) on ima manje kalorija i sadrži 40% manje energije.
  • Ksilitol se polako apsorbuje pa daje osjećaj sitosti.
  • Ne hrani loše bakterije u organizmu.
  • Dokazano se može koristiti i u slučaju gljivičnih infekcija Candidom.
  • Ima alkalizirajući i detoksikujući efekat.
  • Potpomaže apsorpciji kalcija i vitamina B.

Da li veštački zaslađivači izazivaju još veću želju za slatkim: aspartam, saharin, sukraloza, stevija, ksilitol i eritrol...

Napomene:

  • Šećer od breze u periodu privikavanja može imati laksativno dejstvo pa ga treba koristiti umereno.
  • Budući da nije dobra podloga za razvoj gljivica ne može se koristiti za pečenje hleba ili kolača s kvascem i ne može se karamelizirati.
  • Ne sme se davati životinjama.

 

Izvor: Zdrava krava

 

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.