Šećer od breze: dobre i loše strane ksilitola

Prirodni šećer iz brezine kore pogodan je za dijabetičare.

Što je ksilitol?

Ksilitol je prirodni šećer koji se dobija iz brezine kore bogate mineralima. Brezin šećer je po svom sadržaju 100% ksilitol koji se prirodno nalazi u gotovo svom povrću i voću. Po izgledu i ukusu skoro je sasvim identičan tradicionalnom šećeru. Za razliku od mnogih drugih zaslađivača koji se koriste kao zamena za šećer, brezin šećer se ponaša i rastapa poput običnog šećera i može u potpunosti zameniti njegov ukus.

Prednosti:

  • Ima nizak glikemijski indeks pa je pogodan i za dijabetičare.
  • Doprinosi održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.
  • Doprinosi održavanju normalne telesne težine.
  • U odnosu na šećer (saharozu) on ima manje kalorija i sadrži 40% manje energije.
  • Ksilitol se polako apsorbuje pa daje osjećaj sitosti.
  • Ne hrani loše bakterije u organizmu.
  • Dokazano se može koristiti i u slučaju gljivičnih infekcija Candidom.
  • Ima alkalizirajući i detoksikujući efekat.
  • Potpomaže apsorpciji kalcija i vitamina B.

Da li veštački zaslađivači izazivaju još veću želju za slatkim: aspartam, saharin, sukraloza, stevija, ksilitol i eritrol...

Napomene:

  • Šećer od breze u periodu privikavanja može imati laksativno dejstvo pa ga treba koristiti umereno.
  • Budući da nije dobra podloga za razvoj gljivica ne može se koristiti za pečenje hleba ili kolača s kvascem i ne može se karamelizirati.
  • Ne sme se davati životinjama.

 

Izvor: Zdrava krava

 

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.