Obredni hlebovi: recept za božićnu česnicu

Običaji nalažu da se božićna česnica mesi pre svanuća, a domaćica nosi čistu bluzu, često i najsvečaniju koju ima.

recept_za_bozicnu_cesnicu.jpg

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 paketić kvasca
  • 1/2 l mleka
  • 1 kg brašna
  • so
  • novčić

Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.

NA SAJTU SENSE PROČITAJTE JOŠ:

Čokoladni menta čaj sa mlekom

Veganski recept: ćufte od prosa, susama i peršuna

Izvor: Lisa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.