Vata, pitta, apha: koji je vaš tip kože po ajurvedi i saveti za negu

Meravnoteža dosha na koži može se pokazati u obliku osipa, suvoće, ekcema, pigmentacijskih mrlja i drugih nepravilnosti kao i preuranjenog starenja...

vata_pitta_apha_koji_je_vas_tip_koze_po_ajurvedi_i_saveti_za_negu_aps

Prema ajurvedskom lekaru Vasantu Ladu, neravnoteža dosha na koži može se pokazati u obliku osipa, suvoće, ekcema, pigmentacijskih mrlja i drugih nepravilnosti kao i preuranjenog starenja.

Iako je, prema ajurvedi, svaka osoba jedinstvena i ne postoji vrsta ishrane ili način života koji odgovara svima, svi imamo određenu kombinaciju dosha, od kojih su jedna ili dve dominantnije, a cilj je da one budu u balansu. U svojoj knjizi The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies, Lad predlaže kako doshe da održimo u balansu da bi koža bila zdrava i lepa:

Vata

Osobe sa izražajnijom vata doshom najčešće imaju sužene pore i neelastičnu i suvu kožu koja zbog toga ranije dobija bore i deluje starije. Na ovaj tip kože snažno utiče stres, brige i druge negativne emocije koje kao da iz nje izvlače vlagu pa se neravnoteža vate ogledae blažim upalnim reakcijama kao i suvom i ispucanom kožom. Ako pripadate ovom tipu doshe, najvažnije je da ste hidrirani iznutra i spolja, zato pijte mnogo vode, koristite uljne preparate i svakodnevno se masirajte toplim susamovim uljem koje hidrira kožu i umiruje um.

Ajurvedski napitak koji jača organizam: đumbirova voda topi kilograme i poboljšava zdravlje...

Pitta

Koža osoba sa dominantnijom pitta doshom crvenkaste je ili ružičaste boje, meka je i topla. Osetljiva je na UV zračenja i brzo izgori na suncu pa izbegavajte preterano sunčanje i solarijume jer time samo pojačavate višak pitte (toplotu i crvenilo). Važno je i da se uvek mažete adekvatnim zaštitnim faktorom. Disbalans pitte na koži ogleda se različitim upalnim procesima, osipom, iritacijama, rozacejom ili aknama. Kako biste vratili ravnotežu, nemojte koristiti proizvode sa štetnim hemikalijama, pre se odlučite za prirodnu kozmetiku sa sastojcima koji hlade kožu (npr. krastavac) i nežno je hidriraju (ružina vodica, kamilica, aloja).

Kapha

Dominaciju kapha doshe karakteriše masnija i deblja koža sa većim i proširenim porama. Kad je u savršenom balansu, vaša koža je glatka, čvrsta i optimalno vlažna, međutim, kad je u neravnoteži, sklona je snažnijim upalnim reakcijama nego kod pitta tipa, na primer bolnim i cističnim aknama. Kako bi se to izbeglo, najnužnije je eliminisati toksine iz ishrane (izbegavati prerađenu hranu koja obiluje aditivima) i po potrebi sprovoditi detoksikacijske programe i piti čajeve od korijandra ili kurkume jer stimulišu varenje i čiste kožu.

vata_pitta_apha_koji_je_vas_tip_koze_po_ajurvedi_i_saveti_za_negu_1

Izvor: Sensa

Magda Dežđek

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.