Lekovita svojstva argana: zašto je argansko ulje blagotvorno za negu kože, u ishrani i lečenju

Argan - marokansko tečno zlato iz koštica sadrži prirodne antioksidanse i obilje drugih sastojaka važnih za obnavljanje ćelijskih struktura.

Ulje drveta argana dragoceno je u kozmetici zbog anti-ejdž efekta, a amela mešavina koristi se u kulinarstvu.

Večita težnja čoveka da što duže ostane mlad sve više ga tera da se okrene prirodi i pokuša da iz nje izvuče taj čarobni eliksir.

Proučavajući narode koji su tradicionalno okrenuti onome što priroda daje i njihovom umeću da te darove stave u službu zdravlja i lepote, moćne farmaceutske kuće uveliko eksploatišu te dragocene plodove, koji postaju osnovni sadržaj kozmetske industrije.

Na taj način otkriveno je i ulje drveta argan (Argania spinosa), koje je vekovima sakriveno između planina Atlasa, Zapadne Sahare i Atlantskog okeana, u okolini Agadira.

- Argan je endemsko drvo koje uspeva samo u jugozapadnom Maroku, i nigde više na planeti, kažedermatovenerolog dr Gorana Isailović iz Zavoda za kožno-venerične bolesti u Beogradu.

- Tri miliona Berbera, starosedelaca Maroka, živi zahvaljujući ovim šumama koje im obezbeđuju ogrev, hranu, sredstvo za negu i ulepšavanje, kao i lek za razne bolesti. Ovo marokansko zeleno drvo, kako argan još zovu, živi od 150 do 200 godina, i može da izraste i do 15 metara visine. Iako ga Berberi vekovima koriste, u razvijenom svetu je tek od pre nekoliko godina postalo hit, zahvaljujući farmaceutskim i kozmetičkim kućama koje su počele da vrše ozbiljnija istraživanja.

Detaljnom analizom i ispitivanjem pokazalo se da je ulje argana dragoceno i izuzetno blagorodno za zrelu i suvu kožu. Što je još važnije, ovi preparati sa antiejdž (antiage) efektom, za biološki aktivnu negu kože lica i tela, mogu da se nabave i u našim bolje snabdevenim apotekama.

Argan je višestruko važan, a budući da mu je pretila opasnost da bude istrebljen, pod zaštitu ga je stavio Unesko, naglašava dr Isailović.

- Argan istom merom eksploatišu ljudi i koze, drvo je postalo ugroženo, pa ga je Unesko pre nešto više od deset godina stavio pod zaštitu. Zašto koze, verovatno će se zapitati mnogi. Argan je večno zeleno drvo, sa plodovima veličine šljive koje, baš kao i šljiva, imaju koštice. Jajolikog su oblika, i tokom sazrevanja menjaju boju od zelene do jasno žute. Kozama su ovi plodovi izuzetno omiljena hrana. Zbog njih se i na drveće penju, pri čemu mesnati deo jedu a koštice odbacuju. A upravo u tim košticama krije se ulje, čiju su lekovitost i druge vrste koristi tamošnji stanovnici odavno otkrili.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.