Prirodni lek za povećanje hemoglobina i poboljšanje krvne slike

Prirodni lek za poboljšanje krvne slike i povećanje hemoglobina u krvi.

prirodni_lek_povecanje_hemoglobina_poboljsanje_krvne_slike

Analizom krvi u laboratoriji možete ustanoviti da li vam je nivo hemoglobina normalan ili nizak. Ukoliko se ispostavi da vam je nivo hemoglobina nizak, to znači da vaša krv ima manji kapacitet da transportuje kiseonik do svih ćelija u organizmu. Ovakvo stanje dovodi do pojave anemije (malokrvnosti).

NAPITAK ZA LEČENJE ANEMIJE I IZBACIVANJE VIŠKA TEČNOSTI: evo kako da napravite lekoviti smuti pun gvožđa (RECEPT)...

Narodna medicina nudi mnoštvo prirodnih lekova za poboljšanje krvne slike, tj. za povećanje hemoglobina u krvi. Neke od tih narodnih lekova će vam preporučiti i sami lekari, koji su upoznati sa njihovim efikasnim dejstvom.

Ukoliko želite da vaša krvna slika bude što bolja, i da povećate nivo hemoglobina, a samim tim sprečite anemiju, pomoći će vam sledeći jako koristan i efikasan recept.

Sastojci:

  • 200g prirodnog pčelinjeg meda
  • 200g oraha
  • 200g suvog grožđa
  • 200ml soka od cvekle
  • 200ml soka od šargarepe
  • 2 limuna

Priprema:

Limun operite, isecite ga na polovine, odstranite koštice, zatim ga sameljite u mašini za mlevenje mesa. U posudu sipajte mleveni limun, med, sok od šargarepe i sok od cvekle, pa dobro promešajte da se sastojci sjedine. I na samom kraju, u dobijenu smesu dodajte sitno seckane orahe i iseckano suvo grožđe, pa zatim opet promešajte.

Nakon pripreme, dobijeni prirodni lek za jačanje krvne slike možete sipati u teglu od 1l. Konzumirajte ga tri puta na dan, pre svakog obroka, po jednu supenu kašiku. Pozitivni rezultati neće izostati.

Izvor: Stil

procitajte.jpg

Manjak gvožđa u krvi: vegetarijanska hrana koja pomaže u lečenju anemije


Gvožđe je esencijalni mineral koji je zaslužan za transport kiseonika u organizmu. Nedostatak ovog minerala prouzrokuje anemiju, dok hronični nedostatak može da dovede do otkazivanja organa.

Anemija znači smanjenje crvenih krvnih zrnca usled nedostatka gvožđa. Bez dovoljne količine gvožđa organizam ne može da proizvede dovoljno hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja omogućava prenošenje kiseonika u tkiva. Kao rezultat, možete se osećati slabo, umorno i razdražljivo.

Oko 20% žena, od toga 50% trudnica, i oko 3% muškaraca nemaju dovoljnu količinu gvožđa u organizmu. Nasuprot tome, prevelika količina gvožđa može da dovede do povećane produkcije slobodnih radikala što može na ošteti srce i jetru.

3 pravila za čuvanje voća i povrća u frižideru

Međutim telo može samo da reguliše nivo gvožđa u telu, tako da se predoziranje gvožđem dešava samo u slučajevima kada ljudi uzimaju ovaj mineral u velikim količinama putem suplemenata.

Uzimanje gvožđa iz prirodnih izvora, kao što je lista namirnica navedena dole, se smatra zdravim i sigurnim. Iako se gvožđe koje dolazi iz mesa bolje apsorbuje (hem), gvožđe iz biljaka (nehem) se bolje reguliše u telu i stvara manje štete.

Tako da se opet vraćamo na to da treba balansirati izmedju izvora namirnica.

Trenutna preporučena dnevna doza ovog minerala je 18 miligrama (mg).

Kako naše telo koristi gvožđe?

Kada unesete ovaj mineral, telo ga apsorbuje putem gornjeg dela tankog creva.

Postoje dve vrste gvožđa, hem (izveden iz reči hemoglobin) i nehem. Hem se može pronaći u hrani kao što je crveno meso, riba i živina. Telo najviše gvožđa apsorbuje iz hem izvora.

Faktori koji utiču na zadržavanje i apsorpciju gvožđa:

  • Najvažniji faktor je trenutni nivo gvožđa. Nizak nivo će povećati apsorpciju dok će visok nivo smanjiti apsorpciju. U proseku, telo apsorbuje oko 10-15% gvoždja iz hrane.
  • Vitamin C povećava apsorpciju nehem gvoždja za čak 85%
  • Proteini iz mesa takođe povećavaju apsorpciju
  • Neki proteini iz soje takođe
  • Taninie, polifenoli i oksalati koji se mogu pronaći u čaju i kafi mogu da smanje apsorpciju ne-hem gvoždja za čak 65%. Dok crni čaj smanjuje apsorpciju više od zelenog čaja i kafe.
  • Kalcijum i polifenoli koji se nalaze u mahunarkama, čokoladi i integralnim žitaricama mogu da dovedu do smanjenja apsorpcije.
  • Kalcijum, mleko, pića koja sadrže kofein mogu da poboljšaju apsorpciju proteina iz suplemenata
  • Namirnice sa visokim sadržajem vlakana kao što je povrće, mekinje ili integralne žitarice takođe poboljšavaju apsorpciju gvožđa iz suplemenata

Kako ishrana utiče na spavanje: 3 namirnice za bolji san

Rizične grupe ljudi koje mogu da pate od manjka gvožđa

  • Žene koje imaju menstruaciju - zbog gubitka krvi povećava se rizik od manjka gvoždja u telu
  • Trudnice i dojilje - razvoj fetusa zahteva veliku količinu gvoždja, takođe se i veća količina gvoždja izbugi tokom dojenja
  • Mala deca i starija odojčad
  • Ljudi sa manjkom vitamina A - ovaj vitamin znatno pomaže u apsorpciji gvožđa
  • Osobe se bubrežnim tegobama, posebno oni koje su na dijalizi. To se dešava usled nemogućnosti bubrega da proizvede dovoljne količine hormona eritropoetina koje je važan za stvaranje crvenih krvnih ćelija, i samim tim za zadržavanje gvožđa.
  • Ljudi koji pate od gastrointestinalnog poremećaja kao što je čir ili proliv može smanjiti apsorpciju gvožđa.

 

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.