Prirodna hormonska terapija: kako da dovedete u ravnotežu 3 glavna hormona za dobar san i odmor

Ako loše spavate, rešenje je u ravnoteži tri važna hormona!

kako_se_vracaju_hormoni_u_ravnotezu_ova_tri_hormona_uticu_na_kvalitet_spavanja_i_stite_od_bolesti

Hormoni upravljaju mnogim funkcijama u našem organizmu, pa je njihova ravnoteža ključna za mentalno i fizičko zdravlje. Ukoliko patimo od hormonskog disbalansa, kvalitet sna je ugrožen što može da uzrokuje ozbiljna oboljenja, piše Lovesensa.

Estrogen i progesteron u ženskom telu: 16 fizičkih simptoma poremećaja hormona...

Umesto da problem rešite kratkoročno, uzimanjem tableta, potrudite se da usvojite zdrave navike i sačuvate zdravlje. Evo koje hormone treba što pre da dovedete u ravnotežu kako biste spavali kvalitetnije i budili se odmorni:

Melatonin nas štiti od moždanog i srčanog udara, uvećava vitalnost, poboljšava raspoloženje i zadužen je za dobar san. Možemo da ga dovedemo u ravnotežu na prirodan način, ako spavamo u potpuno zamračenoj sobi, ne jedemo dva sata pre spavanja, budimo se uvek u isto vreme ujutro i provedemo neko vreme na jutarnjem suncu. Takođe, potrudite se da izbegnete pretraživanje interneta pre spavanja.

Kortizol je zadužen za varenje, krvni pritisak, san i za naš odgovor na stres. Za njegovu ravnotežu koristite aromaterapiju i vežbe disanja koje opuštaju pre spavanja. Uz duboko disanje i lep miris lakše ćete zaspati.

Gubitak težine, neplodnost, razdražljivost: kako prepoznati simptome hormonskog poremećaja...

Progesteron je važan za zdravlje našeg mozga, kvalitetan san, menstrualni ciklus, održavanje trudnoće i razvoj fetusa. Da bismo lepše spavali potrebno je da smanjimo stres i napetost relaksacijom i vežbanjem. Takođe, važno je da jedete voće, povrće i namirnica bogate omega 3 masnim kiselinama. Za hormonski balans potrbno je da smanjite unos šećera, alkohola, kofeina i brze hrane.

Izvor: Lovesensa

T.G.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

Maka je od velike pomoći za: balansiranje hormonalnog statusa, simptome menopause, valunge, sprečavanje i pomoć u tretmanu osteoporoze, neredovne menstruacije, problem vezane za PMS, primenopauzu, stimulisanje plodnosti (piti do začeća, prekinuti tokom trudnoće, nastaviti tokom dojenja. Na Andima devojčce već od treće godine života uzimaju maku da bi bile plodne tokom života). http://aloe-vera-zvezdara-tel0638228313.business.site/