Ovaj prelepi crtež umiruje um: Šri jantra prikazuje moćnu mantru OM (FOTO)

Najcenjenija jantra, koja sadrži sve osnovne oblike i smatra se majkom svih ostalih jantra jer prikazuje naše duhovno putovanje - Šri jantra.

U spoljašnji kvadrat s četiri ulaza upisana je kružnica unutar koje se nalaze trouglovi. Savršeno usklađeno isprepletanje pet trouglova usmerenih prema dole, Šakti energije i četiri trougla usmerena prema gore, Šiva energije, stvara čak 43 manja trougla. Smatra se da je Šri jantra slikovni prikaz mantre Om, koja je izvorni zvuk stvaranja.

Lotosove latice, koje se takođe često nalaze u jantrama, simbol su čistoće, ljubavi, radosti i lepote. Šri jantra može se izvesti u raznim bojama, no uvek mora biti u istim proporcijama. Već samo posmatranje jantre, bez upuštanja u razmišljanje o njenim složenim pojedinačnim simbolima, ima moćan učinak na naš um.

Posmatranje jantre može da uravnoteži obe polovine mozga i da umiri um. Nije lako nacrtati je, a preciznost kojom se isprepleću trouglovi jednostavno će povući posmatrača u njeno središte, začudno otvarajući uvek iznova nove prostore, nove dimenzije spoznaja.

ovaj_prelepi_crtez_umiruje_um_jantra_koja_prikazuje_mocnu_mantru_om_foto

Snaga jantre i njena duhovna poruka nalazi se u tom lepom, jednostavnom i moćnom opisu stvaranja. Ako krenemo iz središta jantre, od jedinstvenosti izražene tačkom, pratimo kako naša duša kreće na svoje lično putovanje, kroz svet suprotnosti u kojem pokušava da nađe ravnotežu i stabilnost u materijalnom postojanju.

Kroz jantru možemo da putujemo i obrnutim putom. Iz spoljašnjeg sveta, onoga kojeg smatramo stvarnošću, jantra nas vodi na put povratka duše prema svom izvoru. Opisuje našu čežnju za jedinstvom i mirom, naše duhovno putovanje.

U tradiciji joge jantre se koriste za meditaciju, u vedskoj astrologiji - jyotishu - koriste se da bi izrazile energije pojedinih planeta. Vastu, drevna arhitektonska nauka o smerovima i prostoru, koristi jantre kako bi uravnotežila suptilne energije prostora.

 

Kako da sami nacrtate Šri jantru, pogledajte na sledećoj strani!

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.