Moć materice: šta slovenska boginja Živa poručuje svim majkama

Živina kosa je dominantna, plava, duga i predstavlja jak solarni simbol. Živu još povezujemo sa trudnoćom, letom, pripremom za jesen...

Boginja Živa predstavlja samu silu života ili život sam po sebi. Njen naziv se vezuje za sve što se kreće, teče, deluje, pulsira, živi... Koren je mnogih reči, kao što su: život, živ, živeti, oživeti, nadživeti, preživeti...

Ži, kao životna energija, ono što na istoku zovu ći, ki ili prana. To je energija koja prolazi kroz sve stvari i povezuje ih u jednu celinu, pa je nekad zato vezuju i za boginju sudbine, mada to nije njena primarna uloga. Ži energija se nalazi svuda, a često je za čoveka nedokučiva i neuhvatljiva. Iako ona teče vrlo neosetno, ipak je prisutna i čovek svakako oseti kada je nema.

Slovenski horoskop: saznajte koji ste cvet...

Onaj momenat kada se povežemo sa sobom, sadašnjim trenutkom i jednostavno budemo osećanje prožimanja sa svim stvarima. Tada nismo ni u prošlosti, ni u budućnosti. Jednostavno smo budni. Kada se sve stiša i život samo teče bez ometanja, prepreka i poteškoća, momenat koji je teško rečima uhvatiti i opisati. On traje.

Šta je ono što pokreće cvet ili drvo da raste, koja to sila gura napred u pokret, nikad ne stoji, istovremeno miruje i donosi spokoj?

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.