Božićna poruka protiv straha: anđeoski pozdrav Hristos se rodi!

Glavna odlika hrišćanina je odsustvo straha i prisustvo radosti, kaže pravoslavlje. Kako da se ne bojimo ni danas? Pročitajte...

Prvo Badnje veče u Vitlejemu

"Ne boj se zemljo, raduj se i veseli se, jer će Gospod učiniti velike stvari." (Knjiga proroka Joila 2, 21)

Prve Badnje večeri tj. noć uoči Hristovog rođenja, nije bilo ukrasa na kućama, vatre na kojoj gori Badnjak, niti vatrometa. Niko nije pažljivo tragao za Badnjakom, niti se molio novorođenom Spasitelju za blagoslov nad nastupajućom godinom. To je bila samo jedna obična noć u Vitlejemu.

U to vreme je rimski cezar Avgust naredio da se svo stanovništvo popiše. Jevrejska država je bila pod rimskom vlašću, tako da su i jevreji morali biti popisani. To je značilo da je svako morao otići u mesto odakle su njegovi preci.

Tako su stari Josif, muž - zaštitnik Presvete Majke Božije i sama Majka Božija, otišli u Vitlejem jer su oboje bili iz Davidovog plemena, a car David rodom iz Vitlejema.

TADAŠNjE OKOLNOSTI JEVREJSKOG NARODA

Izraelski narod je tada živeo u prilično zastrašujućem periodu. Nad njima je vladao tiranin, kralj Irod, koji je bio psihički nestabilan i paranoičan, tako da je olako ubijao ljude oko sebe. Kao dodatna nevolja, zemlja je bila pod okupacijom Rimskog Carstva. Rimljani su imali kontrolu nad njihovom državom.

Jevreji više nisu bili slobodni da žive kako hoće i rade kako oni hoće. Pitali su se hoće li rimsko Carstvo ikada prestati da vlada nad njima i da li će se njihova surova vladavina ikada prekinuti. Pitali su se da li će se njihov svet ikada promeniti.

A onda se iznenada pastirima u blizini Vitlejema, javlja Božiji anđeo i govori im da se ne plaše, jer se rodio Mesija, Spasitelj naroda. Jevreji su vekovima čuvali proroštvo o rođenju Mesije, koji će ih osloboditi iz ropstva.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.